-
Akce a slevy
nav-right -
Koření a přísady
nav-right -
Střeva a síťky
nav-right -
Řeznické potřeby
nav-right -
Krájení
nav-right -
Obalový materiál
nav-right -
Řeznické stroje Dadaux
nav-right -
Gastro vybavení
nav-right -
Kuchyňské potřeby
nav-right -
Kuchyňské nádobí
nav-right -
Sanita a mytí
nav-right -
Pracovní a ochranné pomůcky
nav-right -
Udírny Bradley
nav-right -
Grily Weber
nav-right -
Herold pro Vás
nav-right - Knihy pro řezníky a uzenáře
- Dárkové poukazy
-
Bazar řeznických potřeb
nav-right
Lahodná podzimní variace: Dýňová grilovací klobása
Podzimní variace klasické grilovací klobásy. Netradiční delikatesa, která spojuje bohatou chuť dýně a koření. Připravte si klobásu, která bude perfektní pro podzimní večeři a grilování.
Co všechno budete na výrobu potřebovat?
Maso na 1 kg klobás:
600 g Vepřová plec
250 g Vepřový hřbet
150 g Dýně Hokkaido
Koření na 1 kg klobás:
18 g Rychlosůl
2 g Pepř bílý
0,5 g Muškátový oříšek
0,5 g Zázvor
0,25 g Skořice
0,25 g Kardamon
0,25 g Nové koření
Mlýnek na maso
K rozemletí masa a dýně, budete potřebovat mlýnek na maso. Pro středně jemné mletí doporučujeme použít desku s otvory 4,5 nebo 6 mm.
Plnička na klobásy
K tomu abyste dostaly namletou a namíchanou směs (hmotu) do střívek, doporučujeme použít plničku na klobásy. V případě, že plničku nemáte, můžete jako alternativu použít mlýnek na maso spolu s přídavným nástavcem na plnění klobás.
Přírodní střívka
Hotovou klobásovou směs naplníme do přírodních střívek. Doporučujeme vepřová střeva o průměru 28/30 nebo skopová o průměru 22/24.
Důležité: Solená přírodní střeva před zpracováním opláchněte ve studené vodě od soli a namočte na 24 hodin do studené vody. U střev lákovaných tento krok přeskočte. Před narážením namočte střeva minimálně na 1 hodinu do vlažné vody, svazek rozeberte a opět namočte. Střeva vždy namáčejte pouze do vlažné vody, nikdy do horké nebo vařící, hrozí spaření střev a tím ztráta pevnosti. Po této přípravě můžeme začít narážet (plnit). |
Postup:
1. Vychlazené maso a dýni nakrájejte nožem na středně velké kousky. Ideálně velikost kousků přizpůsobte podle toho, jak velký máte mlýnek na maso.
2. Připravte koření a smíchejte ho. Pokud máte koření celé, rozdrťte ho před smícháním na jemno.
3. Vychlazené maso a dýni umelte. V závislosti na tom, jak jemnou strukturu klobásy chcete mít, použijte vhodnou desku. Doporučujeme desku s otvory o průměru 4,5 nebo 6 mm, která zajistí středně jemnou konzistenci.
4. Namleté maso a dýní důkladně promíchejte s připraveným kořením. Míchat můžete ručně v míse nebo v ruční míchačce na maso. Míchejte minimálně 4 až 5 minut, nebo do doby než směs získá dobrou vazbu.
6. Připravte si plničku na klobásy nebo mlýnek s vhodným plnicím nástavcem. Střívko nasuňte na nástavec a naplňte směs do střev.
7. Hotové klobásy můžete grilovat, smažit na pánvi nebo péct v troubě. Jako přílohu podávejte vařený brambor nebo pečivo.
Tip:
Máte rádi pálivé? Pro pikantní chuť můžete do klobásové směsi přidat špetku (dle chuti) chilli koření.